[ FLÄDER & CO ]
Jag står under ett jätte stort fläderträd. Vill du ha? Jamen det är väl klart att jag vill! Bästa grannen Annan kom förbi med en påse full med fläderblommor, så nu ska här saftas!
Det absolut bästa med fläderblomsaft är ju att det är så busenkelt. Vi körde ett basic recept med en liten tvist.
50 klasar fläderblom
2 1/2 liter kokande vatten
1 1/2 kg socker (minska eller lägg till efter egen smak)
3 ekologiska citroner
60g citronsyra
(Tvist: Lägg i en kanelstång eller tex svartvinbärsblad)
Skölj flädern och lägg sedan på en handduk för att rinna av. Skölj och borsta citronerna med varmt vatten. Skiva sedan tunt. Koka upp vattnet. Lägg flädern i en stor bunke eller hink. Citronskivorna ovanpå. Häll över det kokande vattnet och bland i sockret så att det löses upp. Sist blandar du i citronsyran. Täck med lock eller plast och låt stå svalt i tre dygn. Sila sedan av flädern och citronen, gärna genom en silduk men ett durkslag funkar det med. Tappa upp i väl rengjorda flaskor. Förvara kallt eller frys in!







Foto Bakir&Bäver